Lovitura finalului de an pentru crypto: de acum încolo, trebuie să dea raportul. Nu mai merge așa, pe „anonim” și „confidențial”

de: Mădălina Bahrim
09 12. 2022

Încep să apară reglementări serioase asupra industriei criptomonedelor, deși suntem departe de a avea un cadru legislativ cât de cât coerent și aplicabil. Mai e mult de lucru, dar se pare că se fac pași importanți în această direcție.

Pe măsură ce piața criptomonedelor atrage din ce în ce mai mulți adepți, se simte nevoia unor măsuri de reglementare, cel puțin asta cred autoritățile din blocul comunitar.

Nimeni nu se aștepta la astfel de decizii, în acest moment

Astfel, bursele de criptomonede și alți prestatori de servicii care facilitează tranzacțiile cu criptoactive vor fi obligați să raporteze tranzacțiile clienților care își au reședința în Uniunea Europeană.

Nu s-a luat încă o decizie fermă în această direcție, fiind vorba doar despre o măsură propusă cu scopul de a modifica prevederile Directivei privind cooperarea administrativă.

Oficialii de la vârful comunității europene au oferit detalii suplimentare despre cum văd ei rolul activ al acestei propuneri legislative și de ce consideră că este importantă, în contextul actual.

Inclusiv pe partea de fiscalitate vom avea de câștigat, cred experții europeni.

Tocmai de aceea, este nevoie de un cadru legislativ pentru o anumită transparentizare, astfel încât să nu fie afectate interesele noastre colective de către utilizatorii cripto ce pot face anumite mișcări ilegale. Anonimatul, din această perspectivă, nu trebuie să mai existe, cred înalții demnitari europeni.

“Anonimatul înseamnă că mulți utilizatori de criptoactive ce obțin profituri semnificative scapă nedepistați de către autoritățile fiscale naționale. Acest lucru este inacceptabil.

Propunerea noastră va asigura faptul că statele membre primesc informațiile de care au nevoie pentru a se asigura că se plătesc impozite pentru câștigurile realizate din tranzacționarea sau din investițiile în criptoactive.

Totodată, ea este în concordanță deplină cu inițiativa OCDE privind cadrul de raportare privind criptoactivele și Regulamentul UE privind piețele criptoactivelor”, potrivit comisarului pentru economie, Paolo Gentiloni.